Sending you a Postcard

Sending you a Postcard

Saturday, September 29, 2018

On va Manger?


Ruoka & viini ovat rakkaita harrastuksia itselleni, mikä lienee vahvasti vaikuttanut päätökseeni hakea vaihtoon Ranskaan. Tuskin tarvitsee mainita, että Pariisissa valikoimaa löytyy makujen ja ravintoloiden suhteen. Suosittelen kuitenkin kartoittamaan ravintoloita etukäteen - vaikka herkullisia paikkoja riittää niin niin riittää huonojakin kallein hinnoin tai  mitäänsanomattomin "ranskalaisin pikaruoka"-annoksin turistikaduilla. Kavereiden suositukset sekä "La Fourchette" applikaatio, tripadvisorin tyyppinen mutta paljon käytetympi app etenkin paikallisten osalta, lienevät kätevin tapa bongata hyviä kohteita.

Viikonlopuksi kannattaa Pariisin ravintoloihin tehdä varaus pienellekin porukalle, oli kyseessä brunssi taikka illallinen. Mikäli ravintola ei vastaanota varauksia, mikä on melko yleistä sekin, niin kannattaa varautua huomattavaan jonotukseen. Itse olen jo kahdesti joutunut jonottamaan pöytää peräti tunnin - ulkona. Jälkimmäisellä kertaa kylmässä tuulessa. (Päivällä oli satanut kaatamalla ja luotimme että ihmisiä ei olisi niin huonolla säällä paljoa liikenteessä tai ravintoloihin jonottamassa. Väärin.) Toinen kyseisistä paikoista oli pizzeria "Popolare", jolla on sekä ravintola 2arrondissmentissa, että "koju" Felicité ravintolakompleksissa (13arr). Suosittelen paikkaa vahvasti jonosta huolimatta, Popolaren kiviuunissa paistettujen pizzojen pohja kelpasi jopa italialaisille, jotka kyllä muuten löytävät valitettavaa ainakin ranskalaisesta keittiöstä. (Vaihtarikaverit ovat kyllä merkittävä tekijä vaihtokokemuksessa. Itse tulin ilmeisestikin Pariisiin puhumaan italiaa, syömään pizzaa ja juomaan chiantia.)

Ravintoloiden lisäksi täällä on mukavasti viinibaareja (le cave), missä sopii herkutella tapas-annoksin ja tarkoin valituin viinein, nälkä lähtee hyvin näilläkin. Itselleni lähin vastaava paikka sijaitsee samassa rakennuksessa, noin 2 metriä omalta ulko-ovelta. Näin Baccuslaisena en voinut olla hymähtämättä kun ensimmäisen kerran näin Pariisin kotirakennukseni. Lupaava ensivaikutelma.

Bon Appétit! 
Anni



Sunday, September 23, 2018

Asuminen Pariisissa


Hintatasoltaan Pariisi on noin Helsingin luokkaa, ehkä hieman kalliimpi yleisesti ja huomattavasti kalliimpi Suomen opiskelijaetujen jälkeen. Vuokra-asunnoista on kova kilpailu keskustassa nostaen keskustan hintoja ja vuokranantajien kriteerejä, ruoka-ostokset sekä julkinen liikenne on Suomen (opiskelija)hintoja kalliimpia, mutta ulkona syöminen puolestaan yleensä on vähän edullisempaa.

Yksi metro- tai bussilippu kustantaa 1,50e (10kpl paketti, yksittäinen muuten on 1,90e), kuukausikortti puolestaan on 80e. Kuukausikortista saa opiskelija-alennuksen, mikäli sinulla on osoittaa vuoden pituinen opiskelijapaikka Pariisista. Mikäli Pariisissa uskaltaa ajella pyörällä (itselläni vielä kokeilematta, mutta vaikuttaa olevan yllättävän hyvin organisoitua ja suosittua), paikallinen Vélib-citypyörä kustantaa n 40eur/vuosi tai esim euron pari per puolituntinen erilaisilla sopimuksilla. Ulkonasyöminen vaihtelee paikasta toiseen, 20-25eurolla voi saada tasokkaan illallisen ravintolassa, 5eurolla lounassalaatin, kahvit taas ovat 1-5euroa. ESCP:n ruokalassa monipuolisen aterian saa koottua 3-5eur hintaan. Viinit luonnollisesti ovat Suomen tasoa edullisempia niin kaupoissa kuin ravintoloissa. Vuokralla asuminen kustantaa yleensä vähintään 800e/kk yksiöltä plus erinäiset lisäkulut kuten sähkö, asuntoyhtiön huoltokulut ja -verot, ja mahdollisesti kaasun. Yhteensä lisäkulut tuntuvat nousevan 50-100euroon/kk. Lämmitys yleensä pelaa sähköllä, ja joissakin asunnoissa saattaa tulla hyvinkin viileä esim yksikerroksisten ikkunoiden tapauksessa, joten viileisiin oloihin taikka kovaan sähkönkäyttöön kannattaa varautua. Tarkemmin vuokralaisten ja vuokranantajien vastuista ja oikeuksista Ranskassa voi lukea osoitteessa pap.fr.

Oma asuntoni on erittäin pariisilainen - sievä, pieni ja kallis. Asun 5arrondissmentissa minuutin kävelymatkan päässä Seinestä, joten sijainti on todellä hyvä kauniin, keskeisen ja silti turvallisen oloisen alueen ansiosta. Naapurusto on myös tunnettu "opiskelijaystävällisistä" kahviloistaan ja ravintoloistaan, sillä useampi Pariisin yliopisto sijaitsee täällä viidennessä. Itselläni omaan kouluuni ESCP:hen toisaalta matkaa on yli 3km. Kävellen matka kestää 40min, joskin katseltavaa riittää kulkiessa Seinen yli ja Bastillen tai Le Marais kaupunginosien halki. Kooltaan asunto on 17m2, mutta täällä on kaikki tarvittava - huonekalut valmiina, (99%:ssa Pariisin asunnoissa on muuten vuodesohva kunnon sängyn sijaan kuten omassani, kirkkaasti suositumpi ratkaisu kuin esim parvi Helsingissä), massiivinen teräksellä vahvistettu asunnon ovi sekä koodilla toimiva rappukäytävän ulko-ovi, vanha puulattia, moderni keittiönurkkaus sekä mukava näkymä vanhan pariisilais-henkisen talon ullakkoikkunasta kadulle. Yksiöni tosiaan sijaitsee ylimmässä 6. kerroksessa ullakkohuoneistossa kaltevine kattoineen, ilmeisesti erittäin pariisilainen yksiöratkaisu. Vuokrasivusto mainosti talossa olevan hissi, mutta pienenä varauksena huomauttaisin, että se on äärimmäisen pieni (juuri ja juuri mahduin yhden laukkuni kanssa siihen) ja että hissi ylettyy vain 5. kerrokseen asti. Hintaa näillä 17neliöllä on 1000e/kk kuluineen.

Löysin asuntoni ParisAttitude -real estate agencyn kautta, ja allekirjoitin sopimuksen n 1kk ennen Pariisiin tuloa. Sivustoa sanotaan kalliiksi, mutta itse en hirveän isoa eroa huomannut esim toiseen "edullisempaan" Lodgis -välittäjäfirmaan. Suosittelen aloittamaan asunnon etsinnän ajoissa, ja aktiivisesti laittamaan kyselyitä asuntojen perään. Itse sain varmaan 10hylkäämistä ennen tätä asuntoa, enkä ikinä siis päässyt noihin edullisimpiin 800e/kk yksiöihin. Muutamat opiskelijakaverini ovat sanoneet yrittäneensä jopa 50 eri asuntoa. Vaikka nettisivujen mukaan asunto on saatavilla, monesti agencysta kuitenkin vastataan "Non", joskus siitä järkevästä syystä että vuokranantaja haluaa pidempiaikaisen vuokralaisen, toisinaan syytä ei ikinä kerrota ja sama asunto on vapaana omilla hakukriteereilläsi vielä kuukaudenkin jälkeen. Monesti vuokranantajat vaativat myös ranskalaisen takaajan, ja mikäli tätä ei löydy Lodgis ainakin pyysi maksamaan koko vuokran kolmelta kuukaudelta etukäteen. ParisAttitude puolestaan ihme kyllä hyväksyi omat suomenkieliset palkkatositteeni sekä verotodistuksen osoitukseksi tuloista, ja minun piti maksaa vain takuuvuokra etukäteen (peukut pystyssä, että tämän saa vielä takaisinkin). ParisAttitude ja Lodgis -sivustot ovat hyviä siinä, että voit allekirjoittaa sopimuksen alkavaksi ja loppuvaksi kesken kuukautta, monet yksityiset vuokraavat vain kokonaisiksi kuukausiksi. 1000e/kk hinnoilla tämä on jo tuntuva etu.

Muita kanavia asunnon etsimiseen on esim airbnb (ole ajoissa! ajoissa! ajoissa!), "Pariisilaisten ilmoitustaulu" -fb sivu, paljon suomalaisten tarjoamia yksiöitä syksyä kohden ja esim mahdollisia kimppakämppäehdokkaita, ja samankaltainen ESCP:n opiskelijoille on "ESCP Paris Campus Rents" -fb sivu. Appartager.fr on ranskalainen kimppakämppäkanava, mistä ilmoitusten perusteella voi löytää edulliseenkin hintaan huoneen hienon oloisista asunnoista, mutta en osaa sanoa näiden luotettavuudesta, mahdollisesti paljonkin huijauksia, ja itse en saanut yhtäkään vastausta kyselyihini ylipäätään. Muiden kanavien kuin airbnb:n tapauksissa ajoissa oleminen on vähän kaksipiippuinen juttu - toisaalta monet yksiöt saattavat vapautua vasta vuoden päästä, mutta toisaalta niitä on saatavilla myös kahden viikon varoajalla, ja omistajat ehdottavat vuokraa alkavaksi syyskuun alun sijaan jo elokuun tai heinäkuun alusta. Asunnonhaku onnistuu hyvin englanniksi. Itse useimmiten aloitin ja yritin hoitaa asiat ranskaksi, mutta paikalliset ovat aina miltei samantien vaihtaneet englantiin...

Kaiken kaikkiaan, itse olen ainakin toistaiseksi tyytyväinen asuntooni. Korkea hinta nyt oli odotettavissa, mutta asunto on sievä ja hyvällä sijainnilla, ja byroktratia sekä vuokranmaksu loppujen lopuksi sujuu näppärästi ParisAttituden kautta. Talon omistajan olen tavannut kerran avaimia vaihtaessa, ja vaikutti oikein mukavalta ja reilulta - ranskalainen, positiivisen ja energisen oloinen herrasmies. Lopullisen arvosanan annan asunnolle ja ParisAttitudelle kunhan näen miten uloskirjautuminen onnistuu.

Sunday, September 16, 2018

Orientaatioviikko ESCP:llä


ESCP Europe Paris campus tarjoaa vaihtareilleinsa orientaatioviikon sekä halukkaille kielikurssin. Lisäksi koulussa toimii opiskelijakerhoja, joista yksi on International Students -klubi "Shuffle", joka järjestää vaihtareille suunnattuja tapahtumia ja matkoja (Bordeaux -viikonloppu mahdollisesti tulossa syksyllä! Lipunmyyntiä odotellessa.) Vaihtariyhteisö on kyllä hieman pienempi kuin mitä odotin ja lisäksi tuntuu että noin puolet eurooppalaisista vaihtareista, ja Pariisin väestöstä ylipäätään, tulevat Italiasta. Itse olen puhunut täällä reilusti enemmän italiaa (17-vuotiaana olin 10kk vaihdossa Italiassa) kuin ranskaa tai edes englantia - jos en siis ranskaa opi tällä reissulla, niin ainakin palaan kotiin yhden vahvan kielen kanssa jokatapauksessa!

Orientaatioviikko käsitti Introduction -kurssin Pariisiin, Ranskaan ja EU:hun. Ihan kiinnostavia topicceja, niistä lisää sitten kurssikatsauksen ohella. Ensimmäisellä viikolla oli myös ranskan tasotesti, jonka perusteella halukkaat jaoteltiin ranskanryhmiin seuraavaksi lukukaudeksi (itse päädyin pieneen kuuden hengen B1-ryhmään, jossa kaksi opiskelijaa on puoliksi ranskalaista syntyperää, ja missä ei puhuta sanaakaan englantia - ehkä se ranskakin vielä tarttuu, toivotaan). 

Shuffle puolestaan on järkännyt kolme eventtiä vaihtareille - ohjelma on ollut hyvin vapaamuotoisa ja iltamat ovat olleet aina hyvä tilaisuus tavata muita vaihtareita sekä nähdä paremmin Pariisia. Tähän asti mellä on ollut baari-ilta koulun lähellä sijaitsevalla Oberkampf-kadulla (11arr.), joka on tunnettu pienistä ja edullisista baareistaan ja rafloistaan; picnic Les Invalides puistossa (7arr), kaikista mukavin happeninki rentoine meininkeineen ja hienoin maisemineen, ja jota ennen kävimme kävelyllä Champs-Élysées shoppailukadulla (8arr.) omalla porukallamme; sekä turistiristeily Seineä pitkin Eiffel-tornilta Notre Damelle - Eiffelin helmeilevä valoshow klo 22 ehdoton suosikki! Vapaapäivinä ja -iltoina olemme mm menneet kävelylle uusille alueille keskustaan, turisteilleet Eiffelillä tai käyneet ulkona lasillisilla. Tänä viikonloppuna taas kaverit hostasivat noin 15 hengen italialais-saksalais vaihtariporukallemme pastaillallisen oikein pariisilaisen oloisessa asunnossaan :)

Lyhyesti - Pariisi vaikuttaa oikein kauniilta ja suurelta kaupungilta, missä nähtävää ja kulttuuria riittää. Elämäntyyliltään Pariisi tuntuu olevan samankaltainen kuin Italia pitkine lounaineen ja rentoine iltoineen (toistaiseksi ulkosallakin), joskin tähän vahvasti vaikuttanee alati vieressä höpöttävät 10 italialaista.



Wednesday, September 12, 2018

Pariisin kaupunki


Pariisi on kahden miljoonan asukkaan kaupunki, ja lähialueet mukaanlukien asukkaita on noin 11 miljoonaa. Pariisi lienee maailman suosituin turistikohde vastaanottaen yli 45 miljoonaa vierailijaa vuosittain. 

Mikä tekee Pariisista näin suositun? Hyvän ruoan ja juoman lisäksi sanoisin itse, että Pariisi on onnistunut säilyttämään oman identiteettinsä kulttuurin ja esim poliitikan pääkaupunkina historian mainingeista ja vallankumouksista huolimatta viimeiset tuhat vuotta. Tunnetuimmat nähtävyydet ulottuvat Antiikin amfiteattereista ja keskiajan katedraaleista renesanssipalatseihin ja industrialismin monumentteihin. Itseni myös yllätti se, kuinka yhtenäinen  yleinen katukuva on. Haussmann-rakennukset, pelkistetymmät, puhtaan valkoiset pariisilaiset talot, ja pitkin kaupunkia odottavat eri monumentit jatkuvat silmän kantamattomiin, pitkistäkin etäisyyksistä huolimatta.

Pariisilaiset ilmeisestikin pyrkivät kynsin ja hampain pitämään kiinni historiastaan. Ensinnäkin, ydin-Pariisiin on kiellettyä rakentaa uusia, yli 10-kerroksisia rakennuksia, jotta kaupungin ilme ei muuttuisi, ja siten Tour Montparnasse on jäänyt keskustan ainoaksi pilvenpiirtäjäksi ("virhe, jonka haluamme säilyttää muistutuksena siitä, ettemme toistamiseen rakenna pilvenpiirtäjiä", quote ESCP professori). Rakentaminen muutenkin on rajattua monien rakennusten ollessa suojattuja ja sunittelujen käydessä läpi useita äänestys- ja hyväksymiskierroksia.

Toiseksi, pariisilaiset tuntuvat muistavan presidenttinsä ja pääministerinsä pitkälti siitä, mitä heidän kautenaan tehtiin Pariisin hyväksi, ja vaikuttaa että kunkin poliitikon tavoitteena on tosiaan saada jotain tehdyksi Pariisin eteen (enemmän tai vähemmän suosituin tuloksin). Esimerkiksi markkinapaikka/ostoskeskus Les Halles (1arr) on kokenut suuria muutoksia ja uudistuksia niin presidentti Georges Pompidou'n kuin presidentti Francois Hollande'n kautena, viimeisimpänä moderni suurkatos "La Canopée". (Presidentti Gearges Pompidou myös niin ikään rakennutti Pompidou kulttuurikeskuksen vuonna 1977, pariisilaisittain tyypillisesti ensin inhottu, sittemmin ihailtu teos.) Pariisin kaupunginjohtaja Anne Hidalgo puolestaan avasi Seinen jokivarret kävelijöille ja pyöräilijöille muuttamalla silloisen kiireisen moottoritien kävelybulevardeiksi vuonna 2017.

Tärkeä ja kiinnostava elementti nykyajankin Pariisissa ovat sen arrondissmentit. Pariisi rakentuu kaupunginosista, "les arrondissments", jotka on numeroitu numero 1:stä 20:neen pitkälti ikäjärjestyksessä, ja jotka kotelomaisesti/spiraalimaisesti kiertävät keskustasta ulospäin, sitä mukaan kun Pariisin kaupunki on pikkuhiljaa laajentunut. Arrondissmenttien ja niitä ympäröivän kehäradan ("viimeisen Pariisin muurin") ulkopuolelle jääviä alueita kutsutaan nimellä "banlieuse".

Kullakin arrondissmentilla 1-20 on omat elementtinsä, mistä ne ovat tunnettuja. 1-4 arrondissmentit ovat Pariisin perinteisintä ja vanhinta aluetta, ydinkeskustaa. Täältä löytyy mm  Louvre, kuninkaan palatsit Palais Royale ja keskiajan Notre Dame. Arrondissmentit 5-8 ovat myös hyvin arvostettuja alueita, hieman uudempaa seutua siisteine Haussmantaloineen ja isoine bulevardeineen. Täältä löytyvät mm 1700-luvun Pantheon (5arr), vuoden 1889 maailmannäyttelyn Eiffel Torni (7arr), sekä Enlightment era'n Champs-Élyséen bulevardit (8arr). Loput arrondissmentit ovat pitkälti residential tai administratiivisia alueita, mutta näistäkin edelleen löytyy Pariisin historian monumentteja sekä luonteikkaita piirteitä. 11. ja 12. arrondissmenteissa sijaitsee muunmuassa kuuluisat Republiquen ja Bastille'n aukiot muistomerkkeineen ja suosittuine baari- ja ravintolakatuineen. 11arr. ja 20arr. rajoilla sijaitsee niin kutsuttu julkkishautausmaa Pére Lachaise. 16. arrondissmentti  puolestaan on tunnettu expat-kaupunginosana, ja sieltä löysin omasta mielestäni tähän asti tyylikkäimmän metro-aseman, "Passy" (suosittelen ajamaan edes yhden pysäkinvälin esim Passy - Bir-Hakeim). Vielä kuitenkin riittää nähtävää! Tuskin koko kolmen kuukauden aikana ehdin puoliinkaan arrondissmentteihin kunnolla tutustua.

Mikäli olet siis matkalla Pariisiin, tai etsit esim asuntoa kaupungista, suosittelen perehtymään kyseisiin kaupunginosiin. Arrondissmenttien kautta pääsee hyvin tutustumaan sekä kaupungin historiaan, kehitykseen, että nykypäivän meininkeihin kussakin kaupunginosassa.



1arr  Louvre .......... e.g. La Louvre & Palais Royal
2arr Bourse .......... e.g. Marketstreet Montorgueil & Paris Stock Exchange
3arr Temple .......... e.g. Soho-tyypinen Le Marais alue yhdessä 4arr kanssa
4arr Hôtel-de-Ville .......... e.g. Notre Dame
5arr Panthéon .......... The Latin Quarter (viitaten keskiajan yliopistoihin ja kirjallisuuteen, ei lattareihin niinkuin itse luulin)
6arr Luxembourg .......... e.g. Musee d'Orsay & Les Jardins de Luxembourg
7arr Palais-Bourbon .......... e.g. La Tour Eiffel
8arr Èlysée .......... e.g. L'Arc de Triomphe & Les Champs-Élysées ml. Chanel, Dior et Ladurée cafeterie
9arr Opéra .......... e.g. L'Opera Le Palais Garnier & ostoskeskukset Galeries Lafayette & Printemps
10arr Entrepôt .......... e.g. Gare du Nord & Le Canal Saint-Martin
11arr Popincourt .......... La Place de la Republique
12arr Reuilly .......... e.g. Bastille & Gare de Lyon
13arr Gobelins
14arr Observatoire
15arr Vaugirard .......... e.g. La Tour Montparnasse
16arr Passy .......... "USA expat-alue"
17arr Batignolles-Monceau
18arr Butte-Montmartre .......... e.g. Montmartre & Sacré-Coeur
19arr Buttes-Chaumont .......... e.g. Le Parc des Buttes Chaumont
20arr Ménilmontant .......... Le Cimetière du Père-Lachaise


Sunday, September 9, 2018

Viinimatka Burgundyyn

"Next we are going to... Bonne. Böön. Böhnee....... BEAUNE in Burgundy!"


Kotona Suomessa kuulun Aalto-yliopiston Viinikerho Baccukseen. Hyvän ruoan ja viinin ystävänä olen ollut toiminnassa mukana viimeiset neljä vuotta, ja tänä vuonna suunnistimme viineilyn merkeissä Ranskan Bourgogneen. Sopivasti Pariisin kautta lähdimme ajelemaan kaakkoa kohti ensin Chardonnayhin erikoistuneeseen Chablin kylään, ja sen jälkeen Côte-d'Or'n Pinot Noirien luokse. Neljän päivän viinimatka oli leppoisa ja herkullinen tapa aloittaa vaihto Ranskassa, ja tulikin syötyä ja nautiskeltua oikein mukavasti.

Chablis on pieni ja idyllinen Chardonnay-kylä Auxerren lähellä, jonka viinit ovat tunnettuja mineraalisuudesaan, raikkaudestaan sekä "tammettomuudestaan".  Tosin tammettomuus-käsitykseni koki pienen kolauksen matkan varrella. Vierailtuamme paikallisilla taloilla selvisi, että erityisesti korkeimpien laatuluokitusten, Premier Cru'n ja Grand Cru'n, viinejä kyllä tammetetaan, mutta kypsytys tehdään vanhoissa tammitymmyreissä, jolloin tammisuus jää hyvin hennoksi ja hienoiseksi. (Viimeiset neljä vuotta Baccuksessa tosiaan olen höpöttänyt kuinka Chablis on niitä harvoja alueita, jotka eivät miltei koskaan tammeta viinejään. Puolustukseni voin sanoa että tämä kyllä pätee esim Petit Chablis ja Chablis laatuluokitusten viineissä, sekä lisäksi osa Premier Cru ja Grand Cru viinistäkin on tuota luvattua tammetonta terästankkiviiniä.) Vaikka olen vannonut aina tuon Chablin tammettomuuden päälle, niin 50&50% Premier Cru viinit sekä Albert Bichot'lta että William Fevreltä jäivät suosikeiksi! 

Laatuluokitus / Appellation:
Chablis Grand Cru
Chablis Premier Cru
Chablis
Petit Chablis





 


Côte-d'Or, jonka alla keskityimme erityisesti Côte de Nuits alueeseen, oli jo hieman isompi kohteena. Alue sijaitsee Dijonin lähettyvillä, ja on erikoistunut vahvasti Pinot Noirehin, Chardonnay toisena lajikkeena.  Viinitila ja -kylä hyppelyyn ehdottomasti tarvitsee auton, ja alueita, ravintoloita, hienoja maisemia ja jopa kauriita riitti (kuten kaverini kertoivat, itse ilmeisesti tarkastelin kuvia aina kuin sarvipäitä näkyi).
Côte-d'Or'ssa kävimme kahdella viinitilalla, yhdellä perinteisellä perheomisteisella (Gérard Quivy), sekä toisella massiivisemmalla viinitalolla (Chateau de Marsannay). Kellareiden puolesta  Gérard Quivy oli ikimuistoinen hämyisine, ikivanhoine tiloineen homeisine seinineen (viinimaailmassa suositeltavaa) ja pölykerroksineen, ja tilalta lähti myös mukaan mukavan vadelmahilloinen Gervey-Chambertin Premier Cru Pinot Noir vuodelta 2015. Toiseksi Pinot Noir suosikiksi jäi orvokkinen Marsannayn Vougeot Grand Cru, mutta hintalapun puolesta suosin kyllä Premier Cru'ta. Vanhemmille Pinot Noireille tyypillistä "sikarilaatikko" meininkiä en valitettavasti vielä tavannut (kerran elämässäni tullut sellainen vastaa, aivan huikea), joten tämän etsintää pitää jatkaa vielä Pariisissa.

Laatuluokitus / Appellation:
Grand Cru
Premier Cru
Village (e.g. Gervey Chambertin)
Côte de Nuits Régionale
Bourgogne Régionale

Paikalliset airbnb't olivat myös huikeita ja omistajat äärimmäisen ystävällisiä, kerran esim illastimme kolmen ruokalajin edestä hostimme luona yhdessä hänen (ja hostin mäyräkoira Cálin'n) kanssa. Joskin ranskantaito on hyödyksi näin Pariisin ulkopuolella "maalla", esim Côte-d'Or'n pariskunta iloisesti höpötti kaikille ranskaa osasivat kuuntelijat sitä tai eivät :)






Ps. Ilmainen mainos - mikäli viinihammasta kolottaa, Baccus järjestä ympäri vuoden Aallon opiskelijoille suunnattuja herkullisia tasting tapahtumia. Viinitietoutta, hienoja makuja sekä rentoa hengailua. @viinikerhobaccus





Prologue II: Au Revoir Finlande

Bonjour! Sitten Australian reissun (kaikki aiemmat postaukseni) opintoni ovat jatkuneet Suomessa opiskellessa ja töitä tehdessä, mutta heti mainitun vaihdon jälkeen aloin  jo miettimään seuraavaa suurta projektia. Ihmeen nopeasti aika loppujen lopuksi meni ja tässä nyt on seuraava projektini.

Aloitan syksyllä 2018, tarkemmin sanottuna huomenna maanantaina, kauppatieteiden maisterivaiheen sivuaineopinnot Pariisissa. Tällä hetkellä takana on jo orientaatioviikko sekä muutama lomapäivä täältä Ranskasta, ja edessä taas noin 3,5 kuukauden kestoinen la belle vie à Paris. Suunnitelmissa on keskittyä ja tutustua (koulun ohella) erityisesti maan ruoka- ja juomakulttuuriin, food lover kun kerran olen. Pyrin kirjoittamaan noin kerran viikossa elämästäni täällä, lyhyillä postauksilla kuvien kera, kohteista, reissuista, koulusta ja arjen pienistä asioista, palaillaan siis pian! Toivon että teille postaukset antavat kenties ideoita, kuvan Pariisista tai muutoin viihdyttävät.

Croissantteja odotellessa.

Bisous,
Anni