Sending you a Postcard

Sending you a Postcard

Sunday, September 9, 2018

Viinimatka Burgundyyn

"Next we are going to... Bonne. Böön. Böhnee....... BEAUNE in Burgundy!"


Kotona Suomessa kuulun Aalto-yliopiston Viinikerho Baccukseen. Hyvän ruoan ja viinin ystävänä olen ollut toiminnassa mukana viimeiset neljä vuotta, ja tänä vuonna suunnistimme viineilyn merkeissä Ranskan Bourgogneen. Sopivasti Pariisin kautta lähdimme ajelemaan kaakkoa kohti ensin Chardonnayhin erikoistuneeseen Chablin kylään, ja sen jälkeen Côte-d'Or'n Pinot Noirien luokse. Neljän päivän viinimatka oli leppoisa ja herkullinen tapa aloittaa vaihto Ranskassa, ja tulikin syötyä ja nautiskeltua oikein mukavasti.

Chablis on pieni ja idyllinen Chardonnay-kylä Auxerren lähellä, jonka viinit ovat tunnettuja mineraalisuudesaan, raikkaudestaan sekä "tammettomuudestaan".  Tosin tammettomuus-käsitykseni koki pienen kolauksen matkan varrella. Vierailtuamme paikallisilla taloilla selvisi, että erityisesti korkeimpien laatuluokitusten, Premier Cru'n ja Grand Cru'n, viinejä kyllä tammetetaan, mutta kypsytys tehdään vanhoissa tammitymmyreissä, jolloin tammisuus jää hyvin hennoksi ja hienoiseksi. (Viimeiset neljä vuotta Baccuksessa tosiaan olen höpöttänyt kuinka Chablis on niitä harvoja alueita, jotka eivät miltei koskaan tammeta viinejään. Puolustukseni voin sanoa että tämä kyllä pätee esim Petit Chablis ja Chablis laatuluokitusten viineissä, sekä lisäksi osa Premier Cru ja Grand Cru viinistäkin on tuota luvattua tammetonta terästankkiviiniä.) Vaikka olen vannonut aina tuon Chablin tammettomuuden päälle, niin 50&50% Premier Cru viinit sekä Albert Bichot'lta että William Fevreltä jäivät suosikeiksi! 

Laatuluokitus / Appellation:
Chablis Grand Cru
Chablis Premier Cru
Chablis
Petit Chablis





 


Côte-d'Or, jonka alla keskityimme erityisesti Côte de Nuits alueeseen, oli jo hieman isompi kohteena. Alue sijaitsee Dijonin lähettyvillä, ja on erikoistunut vahvasti Pinot Noirehin, Chardonnay toisena lajikkeena.  Viinitila ja -kylä hyppelyyn ehdottomasti tarvitsee auton, ja alueita, ravintoloita, hienoja maisemia ja jopa kauriita riitti (kuten kaverini kertoivat, itse ilmeisesti tarkastelin kuvia aina kuin sarvipäitä näkyi).
Côte-d'Or'ssa kävimme kahdella viinitilalla, yhdellä perinteisellä perheomisteisella (Gérard Quivy), sekä toisella massiivisemmalla viinitalolla (Chateau de Marsannay). Kellareiden puolesta  Gérard Quivy oli ikimuistoinen hämyisine, ikivanhoine tiloineen homeisine seinineen (viinimaailmassa suositeltavaa) ja pölykerroksineen, ja tilalta lähti myös mukaan mukavan vadelmahilloinen Gervey-Chambertin Premier Cru Pinot Noir vuodelta 2015. Toiseksi Pinot Noir suosikiksi jäi orvokkinen Marsannayn Vougeot Grand Cru, mutta hintalapun puolesta suosin kyllä Premier Cru'ta. Vanhemmille Pinot Noireille tyypillistä "sikarilaatikko" meininkiä en valitettavasti vielä tavannut (kerran elämässäni tullut sellainen vastaa, aivan huikea), joten tämän etsintää pitää jatkaa vielä Pariisissa.

Laatuluokitus / Appellation:
Grand Cru
Premier Cru
Village (e.g. Gervey Chambertin)
Côte de Nuits Régionale
Bourgogne Régionale

Paikalliset airbnb't olivat myös huikeita ja omistajat äärimmäisen ystävällisiä, kerran esim illastimme kolmen ruokalajin edestä hostimme luona yhdessä hänen (ja hostin mäyräkoira Cálin'n) kanssa. Joskin ranskantaito on hyödyksi näin Pariisin ulkopuolella "maalla", esim Côte-d'Or'n pariskunta iloisesti höpötti kaikille ranskaa osasivat kuuntelijat sitä tai eivät :)






Ps. Ilmainen mainos - mikäli viinihammasta kolottaa, Baccus järjestä ympäri vuoden Aallon opiskelijoille suunnattuja herkullisia tasting tapahtumia. Viinitietoutta, hienoja makuja sekä rentoa hengailua. @viinikerhobaccus





No comments:

Post a Comment